Cultureel Café
28.03.2024

  • Zaal
  • Theaterzaal
  • Aanvang
  • Aanvang vanaf 19.00 uur
  • Categorie
  • Theater / Film / Muziek
  • Datum
  • donderdag 28 maart

Cultureel Café | 28.03.2024
Schrijfster Lian Groot Ledeacker, zangeres Marleen van Steen Grave en kunstenaars Carla Rovers Wanroij en Guy van Rhoon Cuijk. 
Een maandelijkse activiteit van Kunstkring Sint Anthonis en laagdrempelige manier om kennis te maken met allerlei kunstvormen op het gebied van Kunst- en Cultuur.
Lian Groot
 'Meer creativiteit in mijn werk', was haar wens op latere leeftijd. Aangenomen op de kunstacademie ArtEZ in Arnhem startte ze 15 jaar geleden haar eigen bedrijf. In eerste instantie in grafische vormgeving. De puzzelstukjes vielen in elkaar. Het was de bedoeling dat ze een boek zou gaan schrijven.
Lian deed een decennium eerder namelijk een paar opmerkelijke ontdekkingen. Eén ervan is hoe liefde en relaties écht werken. De randvoorwaarden om op iemand verliefd te kúnnen worden zijn keihard, volgens haar. Dat systeem werkt precies hetzelfde voor een klik die je hebt met mensen om je heen. Wanneer je de clou doorhebt, kijk je nooit meer op dezelfde manier naar je sociale netwerk en begrijp je veel meer van de (bewuste en onbewuste) bondjes in je professionele netwerk en krijg je touwtjes in handen om te beïnvloeden. De onvermijdelijke link met gedoe in relaties heeft overigens dezelfde achtergrond.
In het 150 pagina's tellend boek Fuck Cupido zette ze haar verhaal uiteen. De luchtige schrijfstijl vulde ze aan met cartoonachtige illustraties en infographics.
Com Licença: Braziliaanse muziek
Zang: Marleen van Steen, gitaar: Frans van Keep, Grave
Frans en Marleen delen het enthousiasme voor deze zonnige muziek. Com Licença speelt samba en samba-cacao, subgenre van de samba uit de jaren 20 van vorige eeuw. Hun repertoire is zorgvuldig samengesteld, afwisselend en van bekende en minder bekende componisten. Marleen zingt Braziliaans vanaf haar verblijf in Portugal in de jaren 70 –80. Frans speelt de 7 snarige gitaar, hij is gediplomeerd gitaardocent en geeft gitaarlessen in Nijmegen. Deze lessen zijn er voor alle leeftijden, alle muzikale niveaus en nagenoeg alle soorten stijlen van muziek. Hij heeft als specialisatie de Braziliaanse Samba en Chroro. Zijn mooie begeleiding is opvallend en geeft de muziek een warme klank. Choro is dé salon muziek van Brazilië de voorloper van samba en bossanova, De laatste jaren opnieuw gearrangeerd, gecomponeerd en zeer populair. Marleen zingt vooral de Samba- canção (gezongen samba). De teksten van de Samba- canção zijn poëtisch en melancholiek, maar ook geestig. Zij gaan over het leven, de liefde, een afscheid of over de zee, over de muziek zelf of over de muzikant. De teksten beschrijven de sfeer, het eten, roddel en achterklap of de jurk van de buurvrouw. Het zijn niet alleen de ritmes en de melodieën die haar zo aanspreken, maar ook de teksten die gaan over de dingen van alle dag,  die gekleurd worden door  melancholie, maar ook door humor en zelfspot.
Carla Rovers en Guy Roon,  leden van Kunstkring Sint Anthonis
De Kunstkring viert dit jaar haar 25 jarig jubileum vanaf Maart 2024 t/m Maart 2025. Op deze avond vindt de aftrap plaats met een tipje van de sluier en de rode draad.
Carla Rovers, Wanroij
Keramische objecten - puur – raw
Ambachtelijk keramiek - steengoed - handgemaakt – uniek 
Guy van Rhoon, Cuijk