Wij zijn Harrie Gerrits en Gertie Vink van De Boergondische Tuijn. We hebben ons hele leven een moestuin gehad. Eerst bij onze ouders, later in het dorp in onze siertuin en toen ons gezin zich uitbreidde met vier kinderen hadden we er drie volkstuintjes bij. Harrie komt van een boerderij en Gertie van een tuinderij waar veel groenten en vooral tomaten werden gekweekt. Onze gezamenlijke hobby was dus ook meteen moestuinieren. Een paradijsje voor fijnproevers Door de vraag van Groei & Bloei Land van Cuijk in 2010 of we mee wilden doen met de regionale tuinkeuringen is De Boergondische Tuijn ontstaan. De tuin is ruim 1 hectare groot en bestaat uit verschillende onderdelen zoals De Boomgaerd, Moe’stuijn, Art-Boretum, een pluk- en kruidentuin, dierenweiden en Kas De Orangerie waar dit jaar meer dan 185 verschillende soorten tomaten staan. Veel groenten en fruit worden tot een bijzonder eindproduct verwerkt; je vindt ze in de Brocanterie. We werken met de Zaaikalender van Maria Thun, waarin aan de hand van de stand van de zon, maan en de planeten wordt gezaaid, bewerkt en geoogst. Hiermee staan we elk jaar wel in een of ander tijdschrift en zijn we al een paar keer op tv geweest. Veel tuingroepen, verenigingen en bedrijven weten ons te vinden voor een bezoek en rondleiding in onze tuin. Vaak in combinatie met bijvoorbeeld een workshop of lunch. Begin mei organiseren we onze jaarlijkse Bijzondere Moestuinplantenmarkten waar bezoekers uit het hele land op afkomen voor bijzondere kruiden, vergeten groenten en de ruim 185 tomatenrassen. De volgende generatie timmert aan de weg Onze drie zonen Guido, Dion en Vince hebben een aantal jaren geleden een culinair bedrijf opgericht: Bruur Culinair. Ze halen hun inspiratie en hun ingrediënten uit onze tuin en de regio waarmee ze smaakvolle en innovatieve gerechten creëren. De broers bedenken steeds nieuwe gastronomische en verrassende concepten en zoeken actief naar nieuwe toeleveranciers in de regio. |